Temat för årets Webbdagarna i Göteborg var ROI, Return of Investment. Men att sitta med kalkyler och fokusera på hårda siffror är inte vägen att gå. Nu ska vi mäta mjuka värden.
Mycket snack om ROI har hittintills fokuserat på mätbara siffror i Exceldokument. Men allt mer prat om ROI rör sig nu förbi siffror om gjorda investeringar: mot den där punkten ”where the magic happends”.
Kan man mäta det emotionella? Det diskuterades bland annat. Hur varumärket värderas, hur din produkt eller tjänst upplevs. Alltså kvaliteten på upplevelse, snarare än kvantitet – här har design en enormt stor inverkan.
– Det handlar inte om vad du säger utan om HUR du säger det, menar Erik Modig, ekonomie doktor och forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, när han talar om hur man bör utforma sin sajt med content.
Snabba ryck
Förmågan att vara snabb blir också allt tydligare. En föråldrad IT, CMS, eller organisation som sitter fast i gamla, och ineffektiva, maktstrukturer är inte längre möjligt om man ska ha en chans på webben.
På Webbdagarna höll Adlibris ett föredrag som visade på denna problematik mycket väl. Efter en stor nylansering av sajten 2013 pekade inte sifforna dit man ville och man tappade försäljning istället för att öka.
De uppmanade till datadriven affärsutveckling. Adlibris började metodiskt angripa data-utmaningar: Vad måste vi lösa nu och vad kan vänta.
De uppmanade också att inte dyka ner i datan på måfå.
– Förstå era flöden på sajten och börja med de mest akuta. Vad gör användarna, var på sajten droppar de av, vad hindrar dem från att ta det slutgiltiga steget och köpa? säger Jenny Cahier, webbanalytiker på Adlibris.
På nätbokhandeln arbetar man i små team och de A/B-testar majoriteten av alla förändringar och arbetar enligt konceptet: Bygga, Mäta – Lära.
– Vi itererar snabbt, jobbar i små team vilket hjälper oss att skifta fokus kvickt när det behövs, säger Malin Rimbark, utvecklingschef Adlibris.
Glöm magkänslan
Magkänsla och data var faktiskt två ord som nämndes i flera personer. Det är farligt att bara gå på känsla när man tar designbeslut men att rätta sig slaviskt efter data kan också slå fel. Med största sannolikhet handlar det om en blandning av de båda.
Image may be NSFW.
Clik here to view.