Sammanlagt över 70 personer anmälde sig till veckans frukostseminarium. Linda Backlund berättade om vårt arbete med att styra det smarta hemmet i E.ON:s fastighet ”Hållbarheten” i Västra Hamnen i Malmö, och Peter Erhard berättade om vårt mångåriga samarbete med den del av SAAB som utvecklar flygledningssystem.
Vi har fyra affärsområden på inUse. Produktutveckling, Kommunikation, Effektivisering och Utbildning. Fokus denna gång var på produktutveckling och pekskärmar.
Huset Hållbarheten
E.ON har byggt ett hus, ”Hållbarheten”, i Västra Hamnen i Malmö. Syftet är att få mer kunskap kring kundernas energianvändning, att hjälpa kunderna att vara energismarta samt att hitta nya produkter. En viktig komponent är att kunna visualisera energianvändningen på ett lustfyllt och lättillgängligt sätt.
”Vi är mycket engagerade i Västra hamnen där stora delar drivs av lokalt förnyelsebar energi. Med Hållbarheten får vi en mer synlig närvaro och här kan vi visa vad vi kan.” säger Magnus Lindström, projektledare på E.ON.
Mycket av förarbetet handlade om att förstå användarnas drivkrafter. Det är lätt att designa något som ser coolt ut, med häftiga knappar och grafer, som man som boende tycker är kul den första veckan – utmaningen här är att designa något som man som boende trivs med som ett verktyg som man använder dagligen. Något som inte bara fungerar bättre än dagens lösningar när det gäller t.ex. värme och larm, utan som också kan påverka användarnas beteende så att de minskar sin energiförbrukning.
”The Swedish Balls”
Resultatet av det kreativa designarbetet blev en nyskapande lösning olikt allt annat som fanns inom branschen. Faktum är att E.ON själva bedrev tre konkurrerande projekt med samma syfte. Ett i Tyskland, ett i Storbritannien och ett i Sverige, där E.ON skulle plocka det bästa från de tre projekten. Och vinnaren när det gäller själva appen blev… Det Svenska bidraget, eller ”The Swedish Balls” som det blev känt som, tack vare de framträdande bollarna i användargränssnittet som visualiserar förbrukning och kostnad.
”Genom att fokusera på innovativa grafiska realtidspresentationer av t.ex. energiåtgång i bostadens olika rum lyckades vi skapa en lika kreativ som lättförståelig design där användaren känner att hon verkligen förstår hur mycket energi som alla olika saker i bostaden drar.” säger Linda Backlund, projektledare på inUse. ”Hon kan leka sig till kunskapen. Den sätter sig direkt i kroppen hos den som använder systemet.” fortsätter Linda.
En av de viktigaste och mest intressanta designprinciperna i lösningen är de två lägena. När man håller iPad:en upprätt ser man aktuell status just nu. Realtidsdata för hemmets olika rum och apparater visas, och man kan styra allt. När man sedan vrider iPaden till liggande övergår den till analysläge, och man kan se hur mycket energi som man förbrukar i förhållande till samma period året innan. Ett direkt agerande läge, och ett reflekterande läge.
Från smarta hus till flygledartorn
Efter Linda var det Peters tur. Han berättade om de projekt som vi genomfört åt SAAB:s flygledningsavdelning under de senaste fem åren. Projekten har i huvudsak handlat om att ersätta fysiska knappar och spakar med touchbaserade lösningar i flygledningstorn, och om att bidra till en säker och användbar lösning i det som kallas Remote Tower.
Peter lyfte framför allt fram många intressanta designutmaningar när det gäller system som skall användas i ett sammanhang där varje sekund räknas.
En sak som Peter betonade var vikten av att arbeta nära användarna, och spendera tid tillsammans med dem i deras miljö. Det är det enda sättet att få tillräcklig förståelse för användningssituationen, särskilt i säkerhetskritiska sammanhang.
Ett exempel som han visade handlade om vindmätaren. Det kan låta som en liten enkel sak, men faktum är att detta är ett av de absolut viktigaste instrumenten för flygledaren.
Flygledare som arbetar i tornet växlar hela tiden fokus mellan den omgivande miljön, 1500 meter bort, och sina skärmar och instrument i tornet, som finns på en meters avstånd. Under en inflygning skall flygledaren kontinuerligt uppdatera piloten i det inkommande flyget om aktuell vindhastighet och -riktning.
Ur ett användningsperspektiv blir det därför oerhört viktigt att optimera designen så att användaren kan skifta fokus så snabbt och enkelt som möjligt. Vindmätaren måste vara placerad på rätt ställe, vara tillräckligt stor, och rent visuellt optimeras för att flygledaren snabbt skall kunna uppfatta och läsa informationen när han tittar ner på skärmen.
4 råd till produktutvecklare
Linda och Peter avslutade med fyra enkla men viktiga råd till alla som jobbar med produktutveckling.
- Förstå användarna – Se till att du verkligen förstår vad de verkliga användarna har för mål och drivkrafter. DU är INTE användaren.
- Förstå miljön – När du gör lösningar för speciella miljöer, som t.ex. flygledning, så måste du förstå vad som är viktigt i just denna miljö och i denna arbetssituation. Du måste SPENDERA ordentligt med TID i användarnas miljö.
- Arbeta med prototyper – Det finns inget som är så kraftfullt som att jobba iterativt med prototyper. Det går otroligt snabbt att få upp enkla skisser eller interaktiva prototyper. Det är inte förrän man kan ”känna” på lösningen som man verkligen vet hur de kommer att bli.
- Testa på riktiga användare – Återigen. Du är inte användaren. Använd prototyperna och testa dem på riktiga användare i verklighetstrogna miljöer och situationer. Se vad som går fel, gör om, gör bättre.
Tack alla ni som var där! Håll utkik i vår facebookgrupp efter nästa frukostseminarie, så ses vi snart igen! Foton från Malmö. Foton från Göteborg.