Konsumentupplysningen Hallå konsument har bland annat information om hållbarhetstänk. Men konsumenter med detta intresse hittade inte dit. inUse fick i uppdrag att ta reda på var denna målgrupp höll hus.
– Vi ville få en bild av var konsumenterna står, säger Eva Holmgren på Hallå konsument.
Intresserade av inUse tjänster? Kontakta oss här!
Konsumentverket tillsammans med elva andra myndigheter driver den oberoende konsumentupplysningen Hallå konsument. Där kan man få reda på vilka rättigheter man har som konsument och man kan också vända sig dit när man undrar över hållbarhetsfrågor. Men konsumenterna hittade inte dit. inUse tillfrågades – för att ta reda på varför.
– Vi hade en hel del information på webbplatsen, men vi hade inte berättat att informationen fanns, vi ville få en bild av var konsumenterna står, säger Eva Holmgren, innehållssamordnare på Hallå konsument.
– Om de inte var på Hallå konsument, var befann de sig då? Varför kom de som undrade saker kring hållbarhet inte dit, säger Jonas Söderström på inUse.
– Vi tillämpade vår kvalitativa undersökande metod för att få fram saker, fortsätter Söderström.
Alltid kul när man går ut i verkligheten och kollar vad folk gör
Naturvårdsverket, en av de tolv myndigheterna, stod för beställningen, man hade arbetat med inUse tidigare och hade god kontakt. Fokus för inUse var ”hållbar konsumtion”, hur människor hittar information om det och när de behöver informationen. Man djupintervjuade, identifierade olika målgrupper och sökte svar.
Bland annat hittade man att det var i samband med att barn kommer till världen som människor får upp ögonen för det hållbara. Och vid vissa större inköp. Och vid några andra tillfällen. Vi ska inte redovisa hela rapporten här, men inUse kunde peka på ett antal tillfällen då hållbarhet kommer inom synfältet – och hur människor sedan resonerade på olika sätt vid dessa tillfällen.
– Det är alltid kul när man går ut i verkligheten och kollar vad folk gör, säger Jonas Söderström.
Resultatet blev till en rapport som var en del i ett större undersökningsarbete.
– Vi har använt den som en del tillsammans med många andra rapporter. Vi sammanställde det och gjorde sen bland annat en kundresa. Då såg vi till exempel att när det gäller livsmedel, då tänker man på hållbarhetsfrågor, vid själva köpet. Jämför man med ett bilköp så tänker man på det mer före köpet, säger Eva Holmgren.
En plats som inUse identifierade och verkligen tog tempen på var sociala medier. Där förekom mycket av informationssökandet, det som lyste med sin frånvaro på Hallå konsument.
Det hade vi inte tänkt på innan
– Det var extra intressant i inUse undersökning. Att man gick på djupet i olika Facebookgrupper, säger Eva Holmgren.
– Det hade vi inte tänkt på innan, vi fick koll på olika grupper, och könsaspekter exempelvis. Det gav en väldigt bra pusselbit.
Det var på Facebook man ställde frågor om vad man skulle köpa, vad som var bäst, vilka produkter man kunde lita på.
I de otaliga trådarna var det i princip ingen som rekommenderade Hallå konsument, men som ett led i utvecklingsarbetet ska information om tjänsten nu börja nå ut.
– Folk ska få veta att Hallå konsument finns, säger Eva Holmgren.
Det undersökande arbetet och analysen ska omsättas till praktik.
– Vi jobbar vidare, det finns flera områden vi behöver ta hand om, säger Eva Holmgren.
– Under hösten har vi bestämt att fokusera på information om märkning av olika slag, för att göra detta tydligare. Detta kommer att lanseras i slutet av året.
Så håll koll på Hallå konsument framöver, det kommer hända grejer.