Quantcast
Channel: Blog feed for the "hållbarhet" tag
Viewing all articles
Browse latest Browse all 805

UX vadå?

$
0
0

Det är många i vårt ekosystem som undrar vad UX-design är. Vi hör er. För det är inte helt enkelt. Termen har med tiden blivit allt mer dynamisk och används i allt fler kontexter. Vi tog därför ett videosamtal med vår UX:are Adam Janäng Smideborn för att höra hur han ser på saken.

UX är en akronym för User Experience och betyder användarupplevelse. Så långt är vi med. Vad handlar UX-design om?

– Det handlar om att förstå behov, syfte och mål hos användare, även hos verksamheten som erbjuder en tjänst eller en produkt. Och skapa en bra användarupplevelse. Så hade jag förklarat det om någon frågat mig på stan. Att se saker ur flera perspektiv och kartlägga behov och drivkrafter. 

Hur kan man beskriva UX-design?

– UX-design är i själva verket någonting som går djupare än en snygg yta. Man måste ha koll på syfte och mål för att kunna bedöma en design som bra eller dålig. Det finns ett exempel med en speciell tesil. Man kan titta på den och fråga sig om det är bra design eller inte. Men man kan omöjligt veta om tesilen är bra eller inte utan att känna till syftet med den. Ska den vara enkel, smidig eller praktisk? Ska den vara en snygg pryl att ha framme? Det kan bli ganska stor skillnad i designen. Det är omöjligt att avgöra om den är bra eller inte om man inte känner till syftet.

Vad gör en UX-designer? 

– UX är ett väldigt brett begrepp. Det täcker alltifrån att jobba med strategier och kommunikationsplaner till att göra fältstudier om hur folk rör sig i en galleria. Eller jobba mer hands-on med detaljdesign av exempelvis en knapp eller ett formulär på en webbplats.

– Oftast jobbar man iterativt i olika faser. Man kanske intervjuar folk eller för statistik för att kartlägga användarbeteenden. Det kan finnas uppfattningar att man bara ska göra det användarna vill. Att vi enbart står på deras sida. Men man får inte stirra sig blind på vad användarna vill. Både användarna och verksamheten måste får ut värde av att tjänster eller produkter används. 

– Nyttan uppstår i användning som vi på inUse brukar säga. Man kan göra en supersmidig app som användarna älskar. Generar den inte något vettigt till de som ligger bakom appen så faller konceptet. Båda sidor investerar nånting – tid, engagemang eller pengar. Då vill man också ha tillbaka något.

Varför behövs UX?

Jag tänker att det delvis är för att man ska göra rätt från början. Inte bara börja utveckla ett system och hoppas att det blir bra för användarna. Alltså inte bara utgå från tekniken eller vad nån tycker. Utan istället göra research och styra mot nytta. 

Vad är skillnaden mellan UX-design och andra designområden?

– I grund och botten utgår man från samma saker och samma frågeställningar. Varför, när och hur? Vad vill man åstadkomma? Om man exempelvis jämför med att designa kläder – man vill gärna veta om personen ska springa Göteborgsvarvet eller gifta sig i plagget. Det handlar om att designa för rätt ändamål. 

Vad är nästa stora grej inom UX?

– Många pratar om att vi behöver lära oss designa för AI. Man kan väl säga att det blir fler och fler aspekter att ta hänsyn till. 

Kan du ge ett exempel på bra UX-design och ett exempel på sämre UX-design? 

.– Bra UX-design är när man märker att man förstår behoven, kontexten och situationen. Ett bra exempel är SJ:s app. Jag har neddraget ljus på min telefon för att spara batteri. När jag tar fram biljetten på skärmen för att visa konduktören så tänds skärmen automatiskt till max ljusstyrka. Det är ett bra exempel på när man har förstått och tagit hänsyn till kontext och användning. 

– Ett sämre exempel är när jag häromdagen skulle hämta ut matvaror på Willys. Jag kom fram till en display där man skulle skriva in sitt telefonnummer. Jag skrev in telefonnumret och skulle sedan trycka på ”Bekräfta”. Men jag såg bara upp en massa kryss. Jag skulle alltså bekräfta något som jag inte kunde se vad det var. Sånt är oerhört frustrerande. Där har man nog inte testat ordentligt på riktiga användare innan man sjösatt tjänsten. 

Kan du berätta om en förekommande UX-myt?'

– Jag upplever att det finns en uppfattning om att UX är något man kan lägga på i efterhand. Som ett filter. Man bygger något och sen ”lägger man på UX” och så blir det bra. 

– Eller om man sett tomtenissarnas julverkstad, när tomtenissen målar med schackrutig färg. Vips, så är det klart! Bara att stryka på lite UX-färg. Det är mer arbete bakom en bra användarupplevelse. Saker kan se snygga ut men fungera kasst. Och saker kan se ganska kassa ut men fungera väldigt bra.


 

Vill du göra något givande i sommar? Gå vår online-kurs: En introduktion till UX


Viewing all articles
Browse latest Browse all 805

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!