Tre år har det hunnit gå sedan inUse UX:are Alexander Skogberg började som konsult på Feelgood. Vi sågs på en lunch för att höra vad han gör där.
Med cirka 750 anställda företagssköterskor, läkare, ergonomer och andra experter inom arbetsmiljö, är Feelgood landets största bolag inom företagshälsovård. Vid 120 egna enheter landet över bistår de kunder med allt från hälsoundersökningar till utbildningar och rehabiliteringar
– Utöver sedvanlig företagshälsovård arbetar de med förebyggande åtgärder och utbildar organisationer och chefer om företagshälsa, berättar Alexander Skogberg.
I snart tre år har han jobbat med en hel palett smarta designlösningar på Feelgood. Med glimten i ögat påpekar han att det är överlägset hans längsta och mest krävande konsultuppdrag.
Många lösningar har det hunnit bli. Bland annat en ny webbportal, ankomstregistrering för besökare på enheter, nya grafiska riktlinjer i form av ett designsystem och en helt ny app.
– För mig är Feelgood en stor buffé när det kommer till design. Det gäller att förstå affärsmålen utöver användningsmålen, skissa, användningstesta och konstruktivt ifrågasätta det mesta. Det vi har gjort har avsevärt förbättrat användarupplevelsen i Feelgoods digitala lösningar, säger han.
Feelgoods tjänster handlar om individers hälsa. Det ställer därför höga krav på att designen är förtroendeingivande för att användarna ska känna sig trygga.
– Om jag designar en gratistjänst för exempelvis matrecept kan användarna ha överseende om allt inte är klockrent. Men för Feelgood handlar det om privat information om hälsan. Man måste vara noggrann. Vi diskuterar ständigt aspekter som säkerhet, säger Alexander och fortsätter:
– Man måste samtidigt vara tydlig när man ber användare om viss information, hur man uttrycker sig i text och vad som hålls hemligt för att användare ska känna tillit. Feelgood är oerhört noggranna med säkerhet och det bör återspeglas i designen.
Är designen viktigt ur andra aspekter?
– Feelgood når hundratusentals arbetstagare i Sverige. Det ställer höga krav på att designen är inkluderande och tillgänglig eftersom man inte kan byta till en annan tjänst på samma sätt som man kan byta från Spotify till Apple Music. Man måste ta hänsyn till personer med funktionsvariation eller personer med ett annat modersmål.
Har designen någon påverkan på Feelgoods affärer?
– Absolut! Jag kan inte uttala mig om specifika affärer och kunder, men webbportalen är så pass bra att den hjälpt Feelgood vinna upphandlingar och säkra nya samt förlänga gamla kontrakt. Webbportalen avlastar också personal på Feelgoods callcenter då fler ärenden kan skötas av användarna själva utan att kontakta Feelgood. Det har hänt att användare kontaktat oss och berättat om hur enkel webbportalen är att använda.
Du jobbar med flera projekt samtidigt på Feelgood, hur får du ihop det?
– Det är tufft ibland, men fungerar förvånansvärt bra tack vare ett team med oerhört fina, prestigelösa och kompetenta människor. Vi har även fått välja våra digitala verktyg själva. Vi har också otroligt få möten.
– Vi har stor respekt för varandras kompetenser samtidigt som vi vågar ifrågasätta och utmana varandra. Alla vet att saker behöver itereras innan det blir helt rätt. Alla förstår att design är som musik, det blir aldrig färdigt. Det blir annorlunda.